Pelletkachel of houtkachel? Niet zo'n moeilijke keuze

Gepost op

Je wilt een kachel kopen maar bent er nog niet uit welke dat zal gaan worden? Pelletkachel of houtkachel? Hieronder zetten we de voornaamste verschillen tussen beide even op een rijtje. Het antwoord op de vraag of je nu voor een pelletkachel of houtkachel moet kiezen, is volgens ons in de eerste plaats afhankelijk van je wensen en bedoeling. Lees even mee.

Pelletkachel of houtkachel? Niet zo'n moeilijke keuze

Gebruiksgemak of sfeer?

Soms komen klanten bij V-D Kachels over de vloer om ons aanbod pellet- en houtkachels te bekijken. Als ze duidelijk nog niet weten welke soort kachel ze zullen kopen – pelletkachel of houtkachel – dan vraag ik hen altijd wat hun bedoeling is. Willen ze puur gemak, dan adviseer ik hen vaak een pelletkachel te kopen, net omdat die zo weinig onderhoud vraagt. Staan vooral sfeer en gezelligheid hoog op het verlanglijstje, dan raad ik ze een houtkachel aan. Want de vlam van een houtkachel blijft toch de kampioen qua gezelligheid en warmte. Die vlam is net iets sierlijker dan de vlam van een pelletkachel. Keerzijde van de medaille? Een houtkachel vraagt dan weer iets meer onderhoud.

De keuze pelletkachel of houtkachel komt dus vaak neer op een keuze tussen gebruiksgemak en sfeer. Even héél kort door de bocht. Wil je weinig onderhoud? Ga dan voor een pelletkachel. Wil je vooral gezelligheid en sfeer? Koop dan een houtkachel.

Verschil pelletkachel of houtkachel qua WARMTE

Een pelletkachel geeft evenveel warmte als een houtkachel. Met een houtkachel haal je weliswaar iets hogere temperaturen, maar te hoge temperaturen gecombineerd met een slechte verbranding kunnen je kachel beschadigen. Het voordeel aan een pelletkachel is dat je doorgaans de warmteregeling meer onder controle kunt houden, beter dan bij een houtkachel. De uitzonderingen zijn de meest recente houtkachels met Rikatronic. Bij die kachels kan je de warmte zeer goed regelen en onder controle houden.

Verschil pelletkachel of houtkachel qua PRIJS

Qua prijs zitten beide soorten kachels in elkaars buurt, de pelletkachel is weliswaar een fractie duurder. De prijs van een houtkachel start rond de 1.300 euro terwijl je de goedkoopste pelletkachel op de kop tikt voor een prijs rond de 1.500 euro. Wil je een kachel die zowel hout als pellets kan branden, dan stijgt het prijskaartje al tot 6.000 euro. Maar dan heb je echt het allerduurste exemplaar uitgekozen.

Verschil pellets en hout qua KOST

Bij de keuze tussen een pelletkachel of houtkachel moet je uiteraard ook rekening houden met de prijs van de brandstof: hoe staat de prijs van de pellets tegenover de prijs van hout? Doorgaans zijn pellets goedkoper. Voor een pallet drie-stère-hout betaal je 235 euro. Voor een pallet pellets betaal je 289 euro. Met die voorraad pellets brand je echter een stuk langer. Conclusie? Pellets zijn de goedkopere brandstof, maar een pelletkachel kost dan weer wat meer. Als je het echter bekijkt over de lange termijn, dus inclusief de nodige brandstof, dan is de kostprijs van een pelletkachel en een houtkachel vergelijkbaar.

Keuze gemaakt?

Weet je nu al iets meer? Kan je met de bovenstaande informatie kiezen welke kachel je koopt? Pelletkachel of houtkachel? Ben je er nog niet uit? Kom dan even langs bij V-D Kachels. We geven je graag alle nodige extra informatie die je nodig hebt. We beschikken trouwens over ons eigen technisch team. Voor elke herstelling of onderhoudsbeurt kan je bij ons terecht. Correct, vakkundig en tegen de scherpste prijzen. We hebben altijd alle onderdelen op voorraad en kunnen je daarom een ongeziene service aanbieden. Snel en met de nodige zorg!

 

Pelletkachel of houtkachel? Niet zo'n moeilijke keuze delen:

Contacteer ons voor meer informatie

Groendreef 11 9880 Aalter

info@vd-kachels.be

09 335 27 14

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics