Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel online

Dé beste manier om je woning duurzaam te verwarmen?

Op zoek naar een duurzame verwarming voor je woning? In dat geval wijzen we je graag op het bestaan van pellets, hét meest duurzame alternatief voor stookolie en fossiele brandstoffen. We leggen je hieronder uit waarom verwarmen met pellets zoveel beter, ecologischer én goedkoper is.

Houtpellets, economisch en duurzaam alternatief voor gas of stookolie

Pellets hebben veel ecologische voordelen:

  • ze worden lokaal geproduceerd,
  • stoten tot 90% minder CO2 uit,
  • zijn energieneutraal want worden gemaakt van recuperatiehout,
  • en zijn heel stabiel van prijs.

Wist je trouwens dat pellets nog nooit zo goedkoop zijn geweest als nu? Dat heeft verschillende oorzaken. Omdat Trump de invoeraccijnzen op Canadees hout heeft verhoogd, kopen de Amerikanen hun hout nu massaal aan in Europa. In onze contreien wordt er dus een pak meer hout verzaagd. Doordat er meer houtafval is, worden er dus ook meer pellets gemaakt. Dat overgrote aanbod drukt uiteraard de prijs.

De tweede reden waarom pellets zo goedkoop zijn? De dennenbossen in Europa worden op dit ogenblik geplaagd door de schorskever. De beste manier om de kever te bestrijden is alle aangetaste dennenbossen met de grond gelijk te maken. Ook dit levert weer een groter aanbod pellets op.

Onze tip? Profiteer van de huidige extreem lage prijs van pellets!

 

Pellets zijn verre van nieuw. België kent de pellet nu al 20 jaar. Wie een pelletkachel heeft, is overtuigd van het gebruiksgemak, het warme en aangename vuur én de besparing in de portemonnee.

Verwarmen met pellets is inderdaad goedkoop. Het jaarverbruik schommelt rond de vier ton. Bij centrale verwarming als hoofverwarming komt dat neer op een kostprijs van 1.000 euro per jaar. Een meer dan schappelijke prijs voor een duurzame verwarming van de woning, inclusief warm water. Als bijverwarming komt het prijskaartje uiteraard nog lager uit.  

Duurzame pelletketel voor je centrale verwarming, lekker makkelijk

Een pelletketel staat in voor de centrale verwarming van je woning en je warm water. Je sluit een pelletketel aan op je bestaande leidingen, radiatoren of vloerverwarming.

De ÖkoFEN-pelletketels worden over het algemeen beschouwd als de beste op de markt. ÖkoFEN is niet alleen pionier op het vlak van pelletverwarming, het bedrijf blijft ook nieuwe grenzen verleggen. Hun nieuwste pelletketel, de ZeroFlame, slaagt er zelfs in alleen maar warmte te geven, zonder ook maar één microgram fijnstof uit te stoten.

Zoek je een milieuvriendelijke vervanging van je stookolieketel of gasbrander? Dan is de ÖkoFEN Pellematic Condens met de ZeroFlame technologie dé beste pelletketel. Een meer duurzame verwarming voor je woning bestaat er gewoon niet. In deze blog over de ZeroFlame lees je er alles over.

Een pelletketel is verder vooral makkelijk omdat je helemaal niets hoeft te doen. De ketel zorgt voor de aanvoer van pellets, ontsteking én reiniging, en dat alles volautomatisch. Zoals elke moderne ketel is de pelletketel uitgerust met een geavanceerde sturing. Makkelijk te regelen en te controleren, zelfs vanop afstand.

Ook een houtkachel is een duurzame verwarming voor je woning 

Een nieuwe moderne houtkachel is ook een duurzame manier om je woning te verwarmen. Ook al brengt een houtkachel, in vergelijking met een pelletkachel, meer fijnstof in de lucht. Fijnstof is een verzamelnaam van minuscule deeltjes die vrijkomen bij allerlei verbrandingsprocessen. Ze bevinden zich in de lucht, kunnen tot diep in onze longen doordringen en daar ziektes veroorzaken.

Eén ding is zeker. Hoe vochtiger en vervuilder het hout dat je verbrandt, hoe meer fijnstof er vrijkomt.

De algemeen aanvaarde Europese norm voor houtkachels bedraagt maximaal 40 mg/ MJ fijnstof. De houtkachels van Rika stiten ongeveer 23 mg fijnstof uit.

DeVlaamse Milieu Maatschappij (VMM) geeft bovendien aan dat een pelletkachel minstens 15 keer beter scoort qua uitstoot dan oude houtkachels. Dat is te danken aan de performante luchtregeling bij de verbranding en de genormeerde brandstof. Pellets zijn 100% zuiver en heel droog, ze bevatten slechts 10% vocht.

De nieuwe en verbeterde hout- en pelletkachels koppelen een hoog rendement aan een lage uitstoot van schadelijke stoffen. V-D Kachels kiest bewust voor een Oostenrijkse leverancier als RIKA. Oostenrijk hanteert immers de strengste normen ter wereld op het vlak van het stoken van hout.

Extra tip. Vervang je oude houtkachel door een moderne hout- of pelletkachel en bouw mee aan een gezonde wereld. Je hebt meteen de meest duurzame verwarming voor je woning te pakken.

Andere manieren om je woning te verwarmen

Gas

Gas is zeker niet duurzamer dan pellets want het stoot alleen maar CO2 uit. Pellets zijn, voordat ze tot pellets werden vermalen, afkomstig van bomen die CO2 hebben opgenomen. Zij hebben dus ooit veel koolstof opgenomen en zijn daarom koolstofneutraal, duurzaam en ecologisch.

Steenkool

Deze meest fossiele van alle fossiele brandstoffen is nagenoeg voltooid verleden tijd, want ver uitgeput. Deze brandstof is zeer milieuonvriendelijk omdat het alleen maar CO2 uitstoot.

Elektriciteit

Elektriciteit is enkel duurzaam als het honderd procent duurzaam wordt opgewekt. Op dit ogenblik echter is het aandeel pure groene elektriciteit nog steeds verwaarloosbaar.

Elektrisch verwarmen doe je via een warmtepomp, een lucht-lucht of een lucht-water-versie. Maar welk systeem je ook gebruikt, je hebt er behoorlijk veel stroom voor nodig. Bovendien is het bij zware vriestemperaturen buiten vrijwel onmogelijk om binnen een aangename temperatuur te halen.

Conclusie: tip voor duurzame verwarming voor je woning?

Verwarm je woning met pellets, dat is met voorsprong de meest natuur- en milieuvriendelijke manier.

Meer informatie nodig? Neem contact met ons op. We helpen je graag en geven je even graag deskundige info.